T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
MERSİN / TARSUS - Şehit Ömer Halisdemir İmam Hatip Ortaokulu

Farabî

Farabî(Ebû Nasr Muhammed b. Muhammed b. Tarhan b. Uzluğ el-Fârâbî et-Türkî; 14 Aralık 950 ile 12 Ocak 951 arası Şam) ya da Batı′da bilinen adıyla Alpharabius, 8. ve 13. yüzyıllar arasındaki İslam´ın Altın Çağı´nda yaşamış ünlü filozof ve bilim adamı. Aynı zamanda gökbilimci, mantıkçı ve müzisyendir.

Yorumları ve incelemeleri sayesinde Farabi ortaçağ islam aydınları arasında Muallim-i Sânî ya da Hace-i Sâni (İkinci Üstad / Magister secundus) olarak bilinir. Hace-i Evvel (Birinci Üstad / Magister Primus) ise Aristo´dur.Farabi´nin hayatı selefi olduğu Kindi gibi çok az bilinir. Bağdat, Halep ve Mısır´da bulunduğu, hayatının önemli bir kısmında Halep´teki Şii Hamdani hanedanı tarafından desteklendiği bilinmektedir. Etnik kimliği tartışmalıdır. Kimi kaynaklara göre Fars kimilerine göre Türk kökenlidir. Ancak Farabi, bütün eserlerini Arapçayazmıştır. Farabi Aristo´nun temel eserlerinin birçoğunu Arapça´ya yeniden çevirmiş, bu eserlerin daha iyi anlaşılabilmesini sağlayan şerhler yazmıştır. Bu yanıyla hem İslam dünyasında antik felsefenin anlaşılmasını sağlamış, hem de Arapça´nın bir felsefe dili haline gelmesine büyük bir katkı yapmıştır.

Farabi´nin bu büyük katkısının yanında İkinci Üstad kabul edilmesinin ana nedeni İbn-i Haldun´a göre onun mantık alanında yaptığı çalışmalardır.Farabi, Aristo´nun 6 ciltlik temel mantık kitabı Organon´un tüm bölümlerini içeren çeviriler ve şerhler kaleme aldı ve Organon´u iki bölüm daha ekleyerek 8 kitaba çıkardı. Mantık ifadeleri, onu ifade etmek için kullanılan dil ve bilgi ile ilişkili olduğu için Farabi´nin mantık dışında dil felsefesi ve epistemoloji üzerinde de yoğun şekilde durduğu görülür. Farabi´nin diğer bir çalışma alanı Doğa felsefesi, Metafizik ve Psikoloji olmuştur. Doğa anlayışı dönemin Batlamyusçu dünya merkezli görüşüne uygundur. Farabi´nin geliştirdiği sudûr teorisi ise Neoplatoncu ve İsmaili kökenlere dayanır. Bu anlayış daha sonra İbn-i Sina tarafından geliştirildi. Farabi´ye atfedilen kitapların sayısı 100 ile 160 arasındadır.

Farabi, Kindi´nin kurucusu olduğu kabul edilen ve İslam felsefesi içinde rasyonal/Aristocu eğilimi ifade eden Meşşaîlik akımının ikinci kurucusudur. Pek çok takipçisi olduğu için bazı felsefe tarihçilerine göre bir Farabi okulundan sözedilebilir. Yahudi filozof Maymonidesetkilendiği felsefeciler içinde en büyük övgüyü ona yapar: "Mantık hakkındaki eserlere gelince, sadece Ebu Nase el-Farabi´nin eserlerinin çalışılması yeterlidir. Onun tüm eserleri kusursuz ve mükemmeldir. O eserler incelenmeli ve anlaşılmalıdır. Çünkü o büyük bir adamdır." Batı´da Farabi´nin eserleri İbn-i Sina ve İbn-i Rüşd´ün eserlerinden daha az tercüme edilmişse de, Farabi´nin eserleri Aristo düşüncesinin yeniden anlaşılmasında merkezi bir öneme sahip olmuş, arkadan gelen felsefi zenginliğe ilk açılımı yapmıştır. İbn-i Rüşd ve Endülüslü filozoflar Farabi´yi mantık, psikoloji ve siyaset konularında önemli bir otorite olarak görürler.

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 22.07.2017 - Güncelleme: 15.03.2022 11:31 - Görüntülenme: 1232
  Beğen | 0  kişi beğendi

Etiketler :
Farab,